W ramach warsztatów kulinarnych dzieci z naszego Żłobka wcieliły się w rolę kucharzy. Skorzystaliśmy z zaproszenia szefa pizzerii Pana Dominika Paściaka gdzie dzieci pod czujnym okiem fachowca mogły przygotować pyszną i zdrową pizzę z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy.
Kiedy ciasto było już gotowe dzieci dostały małe kuleczki, które samodzielnie ugniatały i próbowały uformować w kształt koła. Podczas spotkania mogły zobaczyć wspaniałe pomysły dekorowania pizzy, co sprawiło, że spotkanie było bardzo twórcze i przyniosło wiele radości dzieciom. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Po udekorowaniu pizze zostały upieczone w specjalnym piecu, który również dzieciaki mogły zobaczyć z bliska.
Zajęcia kulinarne to dla dzieci fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób możemy wspierać rozwój dzieci.
Dzięki takim kulinarnym zajęciom dzieci nabywają nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, a także umiejętności planowania i organizowania swoich działań. Ponadto rozwijają swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznają się z zasadami savoir- vivre przy stole. Wspólne przyrządzanie posiłków jest okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.
Z podziękowaniami dla Państwa Paściaków Dyrektor Żłobka Bożena Gergont