W ramach warsztatów kulinarnych dzieci z naszego  Żłobka  wcieliły się w rolę kucharzy. Skorzystaliśmy z zaproszenia szefa pizzerii Pana Dominika Paściaka gdzie dzieci pod czujnym okiem fachowca mogły przygotować pyszną i zdrową pizzę z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy.

Kiedy ciasto było już gotowe dzieci dostały małe kuleczki, które samodzielnie ugniatały i próbowały uformować w kształt koła.  Podczas spotkania mogły  zobaczyć wspaniałe pomysły dekorowania pizzy, co sprawiło, że spotkanie było bardzo  twórcze i przyniosło wiele radości dzieciom.  Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Po udekorowaniu pizze zostały   upieczone w specjalnym piecu, który również dzieciaki mogły zobaczyć z bliska.

273625438_1416380085443820_6263306176608934408_n
273819302_725269495579083_7857860112023312210_n

Zajęcia kulinarne to dla dzieci fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób możemy wspierać rozwój dzieci.

Dzięki takim  kulinarnym zajęciom dzieci nabywają nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, a także umiejętności planowania i organizowania swoich działań. Ponadto rozwijają  swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznają się z zasadami savoir- vivre przy stole. Wspólne przyrządzanie posiłków jest okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.

Z podziękowaniami dla Państwa Paściaków Dyrektor Żłobka Bożena Gergont

273675053_524324998953872_822636266402023359_n