Nasz Żłobek posiada własną kuchnię, gdzie dbamy o to, aby przygotowywane posiłki dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych.
Jadłospis planowany jest w taki sposób, aby codzienne posiłki zawierały produkty z różnych grup żywnościowych. Podstawę naszego żywienia stanowią wszystkie szczeble Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży: świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe – również te pełnoziarniste, mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, tłuszcze roślinne.
Dbamy, aby sporządzane potrawy były jak najmniej przetworzone. Każdy z naszych posiłków przygotowywany jest od podstaw, nie stosujemy gotowych produktów. Posiłki przyrządzane są ze świeżych produktów od sprawdzonych dostawców. Ograniczamy użycie soli i cukru.
Stawiamy na potrawy gotowane, pieczone, duszone, rzadziej smażone. Maluszki w naszym Żłobku mają stały dostęp do wody źródlanej.
Wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowie dziecka jest naszym priorytetem, dlatego w naszym żłobku skupiamy się na przyzwyczajaniu dzieci do dokonywania zdrowych wyborów.
Przykładowe posiłki, serwowane w naszym Żłobku:
ŚNIADANIA – Pasty do kanapek
z zielonego groszku,
z sera białego i jajka,
twarogowa z rzodkiewką,
twarogowa z suszonymi pomidorami,
z sera żółtego i jajka,
jajeczna,
z ryby i warzyw,
z ryby i awokado,
z awokado i jajka,
z ciecierzycy i warzyw,
z fasoli białej,
z mięsa i warzyw,
domowy pasztet drobiowo – warzywny
ŚNIADANIA – Zupy mleczne
lane kluski,
zacierka,
płatki owsiane,
płatki żytnie,
płatki orkiszowe,
płatki jaglane,
płatki gryczane,
płatki jęczmienne,
płatki ryżowe,
płatki kukurydziane.
OBIADY – Zupy
szpinakowa,
kalafiorowa,
brokułowa,
krem z dyni,
krem z cukinii,
krem z zielonego groszku,
pomidorowa,
ogórkowa,
solferino,
neapolitańska,
koperkowa,
wielowarzywna,
wiedeńska,
zacierkowa,
barszcz ukraiński,
barszcz czerwony,
krupnik.
OBIADY – II dania
filet drobiowy w sosie słodko – kwaśnym,
domowy makaron w sosie mięsno – warzywnym,
risotto z mięsem i warzywami,
kotlet z kaszy jęczmiennej i mięsa,
leczo drobiowo-warzywne z ryżem brązowym,
kopytka serowo-szpinakowe,
makaron szpinakowy z serem,
kasza jaglana / ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym,
pierogi leniwe,
naleśniki pszenno-gryczane z serem,
pieczeń rzymska,
pulpet w jarzynach,
zrazy w sosie,
gulasz,
mięso w jarzynach,
kotlet z ryby,
pulpet z ryby w jarzynach.
OBIADY – Surówki
z kapusty białej i ogórka świeżego,
z kapusty czerwonej,
z kapusty pekińskiej,
z kapusty kiszonej,
z buraczków ćwikłowych i jabłka,
z kalarepki, marchewki i jabłka,
z pora, marchewki, jabłka i ogórka kiszonego,
z selera, marchewki i jabłka,
marchewka z jabłkiem,
z pomidorów,
wielowarzywna,
mizeria.
PODWIECZORKI
koktajle owocowe na bazie jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki,