Nasz Żłobek posiada własną kuchnię, gdzie dbamy o to, aby przygotowywane posiłki dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych.

Jadłospis planowany jest w taki sposób, aby codzienne posiłki zawierały produkty z różnych grup żywnościowych. Podstawę naszego żywienia stanowią wszystkie szczeble Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży: świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe – również te pełnoziarniste, mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, tłuszcze roślinne.

Dbamy, aby sporządzane potrawy były jak najmniej przetworzone. Każdy z naszych posiłków przygotowywany jest od podstaw, nie stosujemy gotowych produktów. Posiłki przyrządzane są ze świeżych produktów od sprawdzonych dostawców. Ograniczamy użycie soli i cukru.
Stawiamy na potrawy gotowane, pieczone, duszone, rzadziej smażone. Maluszki w naszym Żłobku mają stały dostęp do wody źródlanej.

Wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowie dziecka jest naszym priorytetem, dlatego w naszym żłobku skupiamy się na przyzwyczajaniu dzieci do dokonywania zdrowych wyborów.

Przykładowe posiłki, serwowane w naszym Żłobku:

ŚNIADANIA – Pasty do kanapek

  • z zielonego groszku,
  • z sera białego i jajka,
  • twarogowa z rzodkiewką,
  • twarogowa z suszonymi pomidorami,
  • z sera żółtego i jajka,
  • jajeczna,
  • z ryby i warzyw,
  • z ryby i awokado,
  • z awokado i jajka,
  • z ciecierzycy i warzyw,
  • z fasoli białej,
  • z mięsa i warzyw,
  • domowy pasztet drobiowo – warzywny

ŚNIADANIA – Zupy mleczne

  • lane kluski,
  • zacierka,
  • płatki owsiane,
  • płatki żytnie,
  • płatki orkiszowe,
  • płatki jaglane,
  • płatki gryczane,
  • płatki jęczmienne,
  • płatki ryżowe,
  • płatki kukurydziane.

OBIADY – Zupy

  • szpinakowa,
  • kalafiorowa,
  • brokułowa,
  • krem z dyni,
  • krem z cukinii,
  • krem z zielonego groszku,
  • pomidorowa,
  • ogórkowa,
  • solferino,
  • neapolitańska,
  • koperkowa,
  • wielowarzywna,
  • wiedeńska,
  • zacierkowa,
  • barszcz ukraiński,
  • barszcz czerwony,
  • krupnik.
Żłobek Miejski w Nisku

dietetyk Bożena Frączek

OBIADY – II dania

  • filet drobiowy w sosie słodko – kwaśnym,
  • domowy makaron w sosie mięsno – warzywnym,
  • risotto z mięsem i warzywami,
  • kotlet z kaszy jęczmiennej i mięsa,
  • leczo drobiowo-warzywne z ryżem brązowym,
  • kopytka serowo-szpinakowe,
  • makaron szpinakowy z serem,
  • kasza jaglana / ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym,
  • pierogi leniwe,
  • naleśniki pszenno-gryczane z serem,
  • pieczeń rzymska,
  • pulpet w jarzynach,
  • zrazy w sosie,
  • gulasz,
  • mięso w jarzynach,
  • kotlet z ryby,
  • pulpet z ryby w jarzynach.

OBIADY – Surówki

  • z kapusty białej i ogórka świeżego,
  • z kapusty czerwonej,
  • z kapusty pekińskiej,
  • z kapusty kiszonej,
  • z buraczków ćwikłowych i jabłka,
  • z kalarepki, marchewki i jabłka,
  • z pora, marchewki, jabłka i ogórka kiszonego,
  • z selera, marchewki i jabłka,
  • marchewka z jabłkiem,
  • z pomidorów,
  • wielowarzywna,
  • mizeria.
sok

PODWIECZORKI

  • koktajle owocowe na bazie jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki,
  • musy owocowe i warzywno – owocowe,
  • galaretka mleczno – owocowa z owocami,
  • ciasto zebra – wyrób własny,
  • domowy kisiel owocowy,
  • domowy budyń waniliowy, kakaowy,
  • gruszki / jabłka w sosie waniliowym,
  • jabłko pieczone z migdałami
  • jabłko po królewsku z rodzynkami,
  • twarożek straciatella.